Αρχική

Η εκκλησία μας

Πολυμέσα

Τα νέα μας

Μελετώντας την Αγία Γραφή

Ξεκινήστε το ταξίδι τώρα
  • Register

Βέροια

 

Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του καταπράσινου όρους Βερμίου. Έχει πληθυσμό περίπου 45.000 κατοίκων. Η απόστασή της από την Θεσσαλονίκη είναι περίπου 70 χλμ. Είναι μία πόλη με μεγάλη θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία. Η Αγία Γραφή αναφέρει για την πόλη της Βεροίας στο βιβλίο των Πράξεων Των Αποστόλων στο Κεφάλαιο 17 και στίχους 10 έως 15.

 

Μπαρμπούτα

 

 

Η Μπαρμπούτα είναι η Εβραϊκή Συνοικία, που χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια ( 5-10 μ.Χ ) και οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, που διατηρείται ακόμα και σήμερα. Βρίσκεται δίπλα από τον ποταμό Τριπόταμο ο οποίος διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Βεροίας. Η Μπαρμούτα αποτελούσε ουσιαστικά ένα "γκέτο", με την Εβραϊκή Συναγωγή και τον μοναδικό εμπορικό δρόμο της εποχής εκείνης, την οδό Χάβρας. Αρχικά εξυπηρετούσε μία μικρή κοινότητα Εβραίων, η οποία προς το τέλος του 15ου αιώνα αυξήθηκε με την άφιξη πολυάριθμων Εβραίων από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Από τους 850 Εβραίους που κατοικούσαν στην Βέροια το 1943, οι 680 εκτοπίστηκαν από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στο στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Οι υπόλοιποι σώθηκαν καταφεύγωντας στα βουνά. Σήμερα ζουν μόνο δύο άτομα Εβραϊκής καταγωγής στην πόλη της Βεροίας. 

 

Εβραϊκή Συναγωγή

 

 

Πολλοί Εβραίοι από το Ισραήλ αλλά και από όλο το πρόσωπο της Γης επισκέπτονται την Μπαρμπούτα και την Εβραϊκή Συναγωγή, η οποία υπάρχει σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι και τις μέρες μας και πρόκειται για ένα θεσπέσιο μνημείο, παγκόσμιας σημασίας και προβολής.

Η Εβραϊκή Συναγωγή, είναι το μέρος που ο Απόστολος Παύλος μίλησε για τον Λόγο του Θεού, στους κατοίκους της Βεροίας όπως διαβάζουμε στο βιβλίο των Πράξεων Των Αποστόλων. Μόλις έφτασε στην πόλη, πήγε στην Συναγωγή των Ιουδαίων.

Οι Ιουδαίοι της Βεροίας ήταν πιο ευγενικοί από τους Ιουδαίους της Θεσσαλονίκης - οι οποίοι τον είχαν εκδιώξει από την Θεσσαλονίκη - και καθημερινά με πολύ προθυμία μελετούσαν από τις γραφές αν πραγματικά η διδαχή του αποστόλου Παύλου είναι αληθής. Από το κήρυγμα του απ. Παύλου πολλοί Ιουδαίοι σώθηκαν. Όχι μόνο Ιουδαίοι, αλλά και πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες και ανάμεσα σ' αυτούς πολλοί επίσημοι. 

Κυριώτισσα

 

 

 

Εικόνες από τη ζωή της πόλης κατά τον 18ο αιώνα, φέρει η χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα, με τα στενά καλντερίμια της και τα λιθόστρωτα σοκάκια της. Η Κυριώτισσα απαριθμεί πολλές βυζαντινές εκκλησίες και ακολουθεί το αρχιτεκτονικό στυλ της Μπαρμπούτας. Πολλά από τα διατηρητέα σπίτια της έχουν αναπαλαιωθεί και δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην περιοχή.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Βεροίας

 

 

Πρόσφατα ανακαινισμένο, ελκύει τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον από κάθε σημείο της γης εδώ και πολλά χρόνια. Στις τρεις αίθουσες του Μουσείου μπορεί κανείς να δει ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή ως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τα νεολιθικά ευρήματα προέρχονται από τον οικισμό Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, που θεωρείται ο παλαιότερος γνωστός μόνιμος οικισμός στο ευρωπαϊκό έδαφος.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

  •  10ης Μεραρχίας 6
     Βέροια 59100
  •  23310-65092
  •  6974-355738
  •  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.